Nederland zou interesse hebben in het invoeren van een speciale heffing op financiële transacties.
De Oostenrijkse minister van Financiën, Hans Jörg Schelling, die de onderhandelingen tussen een aantal eurolanden over de zogeheten financiële transactietaks (FTT) leidt, zei dinsdag dat Nederland zich gemeld heeft bij de kopgroep.
Nederland is nooit afwijzend geweest tegen de speciale taks, maar wil wel een uitzondering voor de pensioenfondsen.
Volgens Schelling zijn tien Europese landen het ,,in grondbeginselen” eens over welke transacties een taks wordt geheven. Hij had het daarom dan ook over een ,,doorbraak”, maar voegde toe dat er nog een aantal punten zijn, zoals de tarieven, waarop nog geen overeenstemming is.
Oorspronkelijk waren er elf EU-landen die over de FTT onderhandelden, maar Estland heeft zich teruggetrokken, zei Schelling.
Deal over financiële transacties taks nabij
Europees Commissaris Pierre Moscovici zei maandag al dat de elf EU-landen die deze financiële transactietaks (FTT) willen instellen ,,centimeters'' verwijderd zijn van een deal. Hij zei te hopen dat de ministers, wellicht maandagavond nog, hierover een akkoord weten te bereiken.
,,Er ligt een basis voor een deal op tafel'', zei Moscovici. ,,Het gaat om de laatste centimeters, maar die zijn niet het makkelijkst.''
De elf landen die deze speciale taks willen invoeren, zijn Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, België, Oostenrijk, Portugal, Griekenland, Estland, Slowakije en Slovenië.
Omstreden belasting
Het idee van een belasting op speculatieve beurshandel bestaat al lang, maar heeft pas na de kredietcrisis van 2008 serieuze politieke belangstelling gewekt. Er zijn echter ook fervente tegenstanders.
De belasting op financiële transacties die Europa in een aantal eurolanden wil invoeren, vormt een ,,enorm risico'' voor de financiële stabiliteit in de betreffende landen, zei president Christian Noyer van de Franse centrale bank eind oktober gepubliceerd vraaggesprek met zakenkrant Financial Times.
Noyer zet zijn naam daarmee onder een lange lijst kopstukken uit de financiële sector die helemaal niets zien in de plannen van de Europese Commissie voor een zogenoemde transactietaks. De Franse regering pleit daar juist al jaren voor, al probeert Parijs er de laatste tijd wel de scherpe kantjes van het huidige voorstel uit Brussel af te halen.
Die pogingen zijn volgens Noyer echter lang niet voldoende. De transactietaks zoals die nu door de Europese Commissie wordt voorgesteld, gaat niet werken en moet volledig worden herzien, stelt de Franse centralebankpresident. ,,Ik geloof niet dat het ooit de bedoeling is geweest van de Franse regering om iets te doen dat leidt tot de volledige vernietiging van grote delen van de Franse financiële sector'', zei hij.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl